Schaakbord park
Schaaktips

Hoe word ik beter in schaken?

Of je nu een beginnende of ervaren schaker bent, er is altijd ruimte om beter in schaken te worden. Het gaat om de juiste houding, instelling, tactiek en routine. Dan is beter worden in schaken zowel makkelijk als ontzettend leuk.

Maar eerst beginnen bij het begin. Om beter te worden in schaken moet je eerst de regels leren, ervaring opdoen door veel partijen te spelen, andere partijen analyseren, oefenen, partijen bestuderen en goed nadenken voordat je een zet doet.

Ik zal het hieronder verder toelichten. Lees dit rustig door en volg deze schaaktips op om beter in schaken te worden.

Ben je een beginner? Lees dan eerst mijn schaaktips >>>

paard schaken

1.    Ken de schaakregels

Als je nog geen ervaren en gevorderde schaker bent, raad ik je aan om de regels nog eens goed na te kijken. Als je de regels goed beheerst, maak je ten volle gebruik van de regels in je eigen voordeel. Zorg dus dat je goed weet hoe de stukken bewegen over het bord en wat de speciale regels van het schaken zijn.

2.    Bouw ervaring in het schaken op

Hoe meer ervaring, hoe beter. Door te oefenen, word je beter in alles in het leven. Schaken is hier dus geen uitzondering op. Pak daarom iedere gelegenheid aan om meer ervaring in het schaken op te doen.

Bijvoorbeeld door te spelen tegen een schaakmaatje. Maar je kunt je ook aansluiten bij een schaakvereniging, je kunt schaakles volgen, thuis schaken en schaken op internet.

Alle beetjes helpen. Als je echt beter wilt worden, is oefenen het beste middel. Probeer zoveel mogelijk partijen te spelen. Dat heb ik ook gedaan. Daarmee krijg je ook steeds meer plezier in het schaken.

3.    Analyseer je eigen schaakpartijen

Als je veel oefent, moet je ook je eigen spel analyseren. Alleen door je eigen schaakspel te analyseren, kun je leren. Dit stelt je in staat om jezelf te verbeteren en grote stappen vooruit te maken in het schaken.

Bij iedere partij kun je fouten maken en kansen laten liggen. Of juist kansen benutten. Sta er dus voor open om van elke partij te leren. Je kunt ook gebruikmaken van geautomatiseerde computeranalyses om iedere partij te begrijpen.

Gebruik deze handige schaaktool om alle zetten in de schaakpartij bij te houden. Dit stelt je in staat om de schaakpartij achteraf goed te kunnen analyseren.

schaaktactiek

4.    Oefen nog meer met schaakpuzzels

Schaakpuzzels zijn een perfecte geautomatiseerde manier om te oefenen in het schaken.

Wat zijn schaakpuzzels? Dit zijn schaakproblemen die je dient op te lossen. Het kunnen echte partijsituaties zijn die je ook tijdens een echte partij kunt tegenkomen.

Dit is dus iets anders dan een gehele schaakpartij doen. Je dient afzonderlijke situaties zo goed mogelijk op te lossen. Dit is dus een hele goede methode om echt te oefenen in het schaken. En het is een hele leuk manier, omdat je steeds moeilijke zetten moet spelen.

Je kunt bijvoorbeeld hier gratis schaakpuzzels vinden en oplossen.

5.    Bestudeer belangrijke eindsituaties

Het einde van de schaakpartij is een schaakmat. Eindsituaties kunnen erg complex zijn. De eindsituaties zijn langdurige onderdelen van de schaakpartij. Kosten wat het kost proberen beide spelers nog te winnen.

In veel schaakpartijen blijven uiteindelijk de koningen, pionnen en nog enkele stukken over tot de eindsituatie. Ben je in staat om je pion te promoveren tot de koningin?

Je begrijpt dat de eindsituatie een beslissend onderdeel is van het schaakspel. Hoe beter jij de eindsituatie kunt overleven, hoe meer kans je hebt om de partij te winnen. Oefen bijvoorbeeld hier specifiek eindsituaties.

Schaakwedstrijd

6.    Openingen zijn minder belangrijk

Besteed niet te veel tijd aan het oefenen van openingen. Bij de opening staan alle stukken nog op het bord. Er zijn dus oneindig veel mogelijkheden. Deze kun je niet allemaal oefenen. Dat heeft ook helemaal geen zin. Het is eigenlijk zonde van je tijd.

Leer de belangrijkste principes van de opening, maar laat het daarbij. Dat is meer dan voldoende. Je hoeft niet alles te onthouden. Als je de schaakregels kent en goed nadenkt bij elke zet, kom je de opening gemakkelijk door.

7.    Denk goed na bij elke zet

Dit is de belangrijke tactiek van het schaken. Denk goed na bij elke zet die je speelt. Probeer het maken van slechte zetten ten alle tijden te vermijden. Het komt erg vaak voor dat een partij wordt verloren door een domme fout.

Denk daarom goed na bij elke zet. Controleer of je koning veilig staat. Maar controleer ook of je niet onbedoeld belangrijke stukken ‘weggeeft’.

Wil je je schaakspel verbeteren? Oefening baart kunst, maar ook plezier in het spel.

Reacties uitgeschakeld voor Hoe word ik beter in schaken?