Schaaktips voor beginners
Schaaktips

Schaaktips voor beginners: de beste schaakstrategie

Ben je een beginnende schaker? Dan heb je veel aan deze schaaktips voor beginners. Met deze schaaktips verhoog je namelijk je overwinningskans, ook op toernooien.

Beste schaaktips voor beginners

Hieronder lees je de beste schaaktips voor beginners. Met deze schaaktips leer je de basistechnieken van het schaken beter kennen en begrijpen.

Beheers het midden van het schaakbord

Dit is een van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven: beheers het midden van het schaakbord. Dit is het belangrijke deel van het schaakbord. Vanaf hier hebben je schaakstukken namelijk toegang tot vrijwel het gehele schaakbord.

Het midden is daarom een strategische plek. Als je je schaakstukken correct in het midden plaatst, heb je een belangrijke strategische positie op het schaakbord ingenomen. Dit is steeds weer opnieuw bewezen door de beste spelers ter wereld. Zij voeren de druk op vanaf het midden van het bord.

Gebruik al je stukken zo snel mogelijk

Doe je dit niet, dan geef je je tegenspeler meer mogelijkheden om het schaakbord te domineren. Door niet al je schaakstukken als één leger op te laten trekken, kan je een ernstige fout maken.

Lees hier onze lijst met leukste spelletjes apps >>>

Verplaats in de opening hetzelfde stuk niet meerdere keren

Dit hangt samen met de vorige schaaktip voor beginners. Als je hetzelfde stuk meerdere verplaats, geef je je tegenstander de mogelijkheid om snel meerdere stukken te verplaatsen.

Er zijn situaties waarbij je toch een stuk meerdere keren moet verplaatsen in de opening van het spel, zodat je deze niet verliest. Toch moet je deze tip in je achterhoofd houden. Is het verlies van dit stuk te verantwoorden met het oog op het gehele spel en de overwinning?

koning schaken

Bescherm je koning door zo snel mogelijk te rokeren

Je moet je koning altijd in een veilige positie houden, maar tegelijkertijd zwakheden rondom de koning van je tegenstander creëren. Dit is een van de belangrijkste schaaktechnieken, want zo kun je winnen.

Door de koning te rokeren, want dan beweegt de koning zich weg van het midden van het bord waar de actie plaatsvindt. Een aanvullende tip is je torens zo snel mogelijk naar het midden van het spel brengen.  

Verplaats de koningin niet te snel

Ook dit is een belangrijke schaaktip voor beginners. Je kunt de neiging hebben om je bedreigt te voelen en daarom je koningin snel te willen verplaatsen. Deze dreiging is er vaak echter niet. Het gevaar is juist dat je snelheid verliest door de koningin weer terug te moeten plaatsen.

De koningin te vroeg verplaatsen kan wel een voordeel hebben in de zeldzame situaties dat je inspeelt op een grove fout van de tegenstander.

toren schaken

Zet de torens in een open verbinding

Torens zijn relatief moeilijke schaakstukken, omdat ze alleen horizontaal of verticaal kunnen verplaatsen. Creëer daarom een open kolom/rij om ze in verbinding te brengen. Daarmee verhoog je het effect van de torens op het spel van je tegenstander.

Anticipeer op het spel van je tegenstander door direct te reageren op open kolommen.

Is het verplaatsen van de pion écht een goed idee?

Je kunt de pionnen namelijk niet terugplaatsen. Daarom zijn de pionnen een fundamentele strategie voor schakers op alle niveaus, niet alleen voor beginners.

Een andere reden is dat pionnen beperkende mobiliteit hebben. Daarom moet je goed nadenken over elke stap die pionnen zetten. Past deze zet in je algehele strategie van het spel?

schaakbord

Staat een stuk in de weg? Probeer deze dan snel te ruilen

Schaakmeesters onderscheiden zich van beginnende schakers in deze strategie. Is een stuk verloren? Zorg dan dat je een vergelijkbare stuk van de tegenstander kan stelen.

Wanneer bijvoorbeeld een loper wordt geblokkeerd door een eigen pion, is de loper in gevaar. In dit geval is het slim om de loper te ruilen met een stuk van de tegenstander met dezelfde waarde.

Waarom moet ik deze tips voor beginnende schakers leren?

Voor beginnende schakers kunnen de eerste wedstrijden frustrerend zijn. Ze worden bijvoorbeeld snel gedekt of verliezen de controle over hun posities, zonder dat ze bevatten wat er daadwerkelijk gebeurt.

Dit kan ontmoedigend zijn, vooral voor jonge schakers. Daarom is het belangrijk om de bovenstaande schaaktips voor beginners te volgen. Daarmee vermijd je mogelijk de frustratie.

Natuurlijk zijn er nog veel meer schaaktips voor beginners. Door te oefenen met de belangrijkste schaaktips en schaakstrategieën zal je snel verbeteringen boeken. Oefen dus met de bovenstaande tips, ontdek de mogelijkheden, bedreigingen en kansen en leer het schaakspel steeds beter te begrijpen.   

Reacties uitgeschakeld voor Schaaktips voor beginners: de beste schaakstrategie