schaakles kinderen
Schaakles

Waarom schaakles?

Waarom schaakles? Nou, omdat schaken leuk is! Het blijkt dat kinderen het leuk vinden om schaakles te volgen. Maar daarnaast heeft schaken ook een erg positieve invloed op de educatieve leerprestaties van kinderen.

Het is niet voor niets dat schaken een grote aantrekkingskracht heeft op kinderen. Ze vinden de schaakstukken fascinerend, maar ook de bewegingen van de schaakstukken over het bord. In het schaakspel bepaal je wie de baas over het bord is. Elke stap die je zet kan consequenties hebben. Je kunt geluk en pech hebben, maar moet vooral een strategie volgen. Deze strategie kan leiden tot de overwinning. Deze spelelementen zijn voor kinderen erg aantrekkelijk en uitdagend.

Wil jij leren schaken? Lees mijn schaaktips voor beginners >>>

Daarom willen veel kinderen schaakles krijgen. Begin er daarom vroeg mee op de basisschool, zodat de kinderen al vroeg kunnen profiteren van de leerprestaties die ze meekrijgen van het schaken.

schaaktips kinderen

Wat is de toegevoegde waarde van schaakles?

De schaaksport staat bekend om de grote schaakmeesters. Dit zijn vaak hoogbegaafde schakers die werkelijk ongelooflijk slim zijn in het schaakspel. Een grootmeester in het schaken is dus ook daadwerkelijk een exceptionele speler.

Er zijn verschillende meningen over de educatieve waarde van het schaken. Omdat schakers vaak intellectuele mensen zijn, gaan we ervan uit dat je intellectueel wordt van schaken. Maar dit is natuurlijk een verkeerde manier van het leggen van causale relaties.

Karel van Delft heeft hierover nagedacht en geschreven. Van Delft is schaaktrainer, journalist en psycholoog. Hij beschrijft duidelijk verschillende educatieve voordelen van het schaken. Dit kun je zien als de toegevoegde waarde van schaakles, en dus daadwerkelijk de dingen die kinderen meekrijgen door schaakles.

schaken leren

Cognitieve waarden

Kinderen die schaakles volgen, krijgen verschillende cognitieve waarden mee. Schaken in een denksport en dwingt te speler om diep na te denken over de huidige en volgende stappen. De schaaksport gaat over het maken en volgen van een strategie. Hier is een diep denkvermogen voor noodzakelijk. Tijdens de schaaklessen leert het kind om de inzicht in het spel te vergroten.

Daarmee ontwikkelt het kind dus een breed aantal cognitieve vaardigheden. Bijvoorbeeld een onderzoekend vermogen en gerelateerde eigenschappen als bestuderen, analyseren, combineren, plannen en afwegingen maken. Maar ook risico’s nemen, anticiperen, experimenteren, toepassen en het nemen van beslissingen.

Het nemen van initiatief en beslissingen zet aan tot een zelfstandig denkvermogen.  

Sociale waarden

Schaken doe je niet alleen, maar met een ander. Dit helpt kinderen om samen te werken, je te verplaatsen in de ander en te discussiëren. Het schaakspel zet daarnaast aan tot andere sociale vaardigheden, zoals je tegenstander respecteren. De speler leert nieuwe mensen kennen en contacten leggen. De schaaksport is voor veel schakers dus een veilige manier om mensen te leren kennen.

Het spel is eigenlijk heel precies. Je volgt regels en strategieën. Maar omdat je tegen een andere speler speelt en vaak in een toernooi, kun je niet om het sociale aspect van de schaaksport heen.

Daarmee zet schaken ook aan tot het opbouwen van ambities. Bijvoorbeeld het willen winnen van toernooien en de beste willen zijn.

Tenslotte is internet een groeiende omgeving in de schaaksport. Op internet kunnen schakers spelen tegen andere schakers van over de hele wereld. Dit opent een heel nieuw perspectief op het maken van nieuwe sociale contacten voor schakers.

schaakles voor kinderen

Emotionele waarden

Schaken is een sport, namelijk een denksport. Dit brengt ook een aantal belangrijke kwaliteiten met zich mee. Het kind speelt wedstrijden tegen anderen en dient om te gaan met zijn/haar eigen zelfbeeld, overwinning en verlies. De sport gaat over succes en verlies. Dit dient het kind te leren. Het kind dient bijvoorbeeld te leren om te kunnen gaan met frustratie.

Dit zet ook aan tot andere persoonlijke eigenschappen, zoals bijvoorbeeld een verantwoordelijkheidsgevoel, het kunnen verliezen, geduldig zijn, zelfdiscipline, concentratie en doorzettingsvermogen. Dit zijn allemaal belangrijke eigenschappen die door het kind kunnen worden toegepast in zijn of haar verdere leven en loopbaan.

Een andere belangrijke emotionele waarden is het relativeren. Het kunnen winnen of verliezen, maar ook andere positieve effecten ervaren. Zoals bijvoorbeeld het plezier in het spel of het genieten van een mooie partij.

De aantrekkingskracht van schaakles

Schaken is al een oude denksport. Het heeft de aantrekkingskracht op zijn spelers nooit verloren. Geen enkel spel is hetzelfde door miljoenen mogelijkheden. De denksport vraagt om passie, concentratie en rust. Maar het mooie is ook dat iedereen kan schaken. Man en vrouw, oud en jong, geschoold en minder geschoold. Het kan op school wordt gespeeld, bij de schaakclub of thuis. Met het internet is de schaaksport nog verder uitgebreid tot wereldwijd. En het blijft een fascinerend spel.

Verder lezen: Wat zijn de leukste bordspellen van dit moment?